Helena van Essen
Atelier voor Beeldende Kunst
Postbus 15185
1001 MD  Amsterdam

info@helenavanessen.nl
06 24 80 44 24

Toren van Babel

Het begrip ‘Toren van Babel’ staat onder meer symbool voor hoogmoed en verdeeldheid die kunnen leiden tot oorlog. Het zijn de politiek leiders en de generaals die de bevolking in een oorlog trekken. Het zijn de gewone mensen die hier elke dag weer de gevolgen van ervaren, die ‘het op hun bordje krijgen’. In deze tijd van opkomend nationalisme wil ik daar met deze installatie bij stilstaan.

De toren is opgebouwd uit 10 ‘eettafels’ die elk een oorlog, een genocide of een oorlogsgebied representeren. Voor de Eerste zowel als de Tweede Wereldoorlog zijn twee tafels ‘gedekt’. Aan elke tafel is plaats voor 7 personen, maar er is gedekt voor 6. Op de 7e plaats is te zien wie ontbreekt, wie in die bewuste oorlog is gesneuveld, vermoord of omgekomen.

De tafelpunt bij elk bord prikt in je maag en symboliseert zo het verdriet van de naasten om hun verloren dierbare. Op elk bord staat een afbeelding van een monument dat de oorlog van die tafel gedenkt. Het zijn in totaal 60 monumenten die in 28 landen in Europa staan.

 

Hieronder vindt u per tafel beknopte achtergrondinformatie over de monumenten en over de ontbrekende 7e persoon aan tafel.


PS
De informatie op deze pagina’s heb ik met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Ik kan echter niet garanderen dat er geen onjuistheden in de teksten zitten of dat informatie ontbreekt. De genoemde aantallen dodelijke slachtoffers per oorlog zijn een indicatie.

Ik heb mijn best gedaan om alle rechthebbenden met betrekking tot de foto’s op deze website te achterhalen. Eenieder die meent dat zijn/haar materiaal zonder voorafgaande toestemming hier is gebruikt, verzoek ik om zich tot mij te wenden.