Helena van Essen
Atelier voor Beeldende Kunst
Postbus 15185
1001 MD  Amsterdam

info@helenavanessen.nl
06 24 80 44 24

Toren van Babel

Toren van Babel, kunstinstallatie, 10 tafels voor Europese oorlogen/conflicten. Per tafel 6 borden met monumenten. Op de 7e plek info over afwezige dierbare. ©Helena van EssenHet begrip ‘Toren van Babel’ staat onder meer symbool voor hoogmoed en verdeeldheid die kunnen leiden tot oorlog. Het zijn de politiek leiders en de generaals die de bevolking in een oorlog trekken. Het zijn de gewone mensen die hier elke dag weer de gevolgen van ervaren, die ‘het op hun bordje krijgen’. In deze tijd van opkomend nationalisme wil ik daar met deze installatie bij stilstaan.

De toren is opgebouwd uit 10 ‘eettafels’ die elk een oorlog of genocide representeren. Voor de Eerste zowel als de Tweede Wereldoorlog zijn twee tafels ‘gedekt’. Aan elke tafel is plaats voor 7 personen, maar er is gedekt voor 6. Op de 7e plaats is te zien wie ontbreekt, wie in die bewuste oorlog is gesneuveld, vermoord of omgekomen. Op elk bord staat een afbeelding van een monument dat de oorlog van die tafel gedenkt. De tafelpunt bij het bord prikt in je maag en symboliseert zo het verdriet van de naasten om hun verloren dierbare.


Hieronder vindt u per tafel beknopte achtergrondinformatie over de monumenten en over de ontbrekende 7e persoon aan tafel.

PS
De informatie op deze pagina’s heb ik met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Ik kan echter niet garanderen dat er geen onjuistheden in de teksten zitten of dat informatie ontbreekt. De genoemde aantallen dodelijke slachtoffers per oorlog zijn een indicatie.